Съвременна норвежка архитектура, том 7 – изложба

В музея за съвременно изкуство, Софийския Арсенал, Кралство Норвегия представя финалното събитие, посветено на съвременната норвежка архитектура.

Заслугата за подготвената серия от изложби е на Норвежкия национален музей за изкуство, архитектура и дизайн, а показването в София е прибавило усилията на Норвежкото посолство в България и Норвежкото външно министерство.

Малката зала на нашия музей за първи път изглежда така мащабна като пространство. За това допринасят значимостта на съдържанието и умния дизайн на експозиционната система. Към повечето обекти малки екрани показват допълнителна поредица от видео-материали с външния образ, обживените вътрешни пространства и обитателите им.

Няколко са разделите: Норвежката архитектура в чужбина (Непал, Индия, Корея, Тайланд), жилищна архитектура – самостоятелни ферми, хижа в ски курорт и поредица от многофамилни жилища. Както самокритично отбелязват организаторите: в големия жилищен строителен бум само единични са добрите постижения. Показаното тук е качествено като концепции, материали и изпълнение. Впечатляващи са жилищата в Струелва – северна пасивна къща. Дълго премисляната енергийно-ефективна система е подкрепена от въздействащ архитектурен образ. Къщата Soe Ker Tie е общежитие за бежанци от Бирма, изградено по инициатива на студенти по архитектура, поставили акцент на местните материали и изпълнено заедно с местни занаятчии.

По-нататък следват разделите: Ново в старото, Музейни сгради, Инсталации (Павилион-фенер – място за детски лагерен огън), Съоръжения и сгради за развлечения и туризъм, Две прекрасни училищни сгради.

Заслужава специално внимание държавната политика, щедро финансирала: добилата световна слава Националната опера и балет в Осло, Ски шанца в Холменколен, Хранилище за семена в Свалбард, съвременна концепция за Затвор в Халден.

Посетителите са поласкани да изразят своето одобрение с големи жълти бачове-цветя. По този начин тече анкета – важна за организаторите, но и с фина дидактическа насоченост към публиката.

Проф. д-р арх. Росица Никифорова
23.11.2013