Откриване на изложбата

Варна Дизайн Форум и Община Варна за Баухаус 100

Варна Дизайн Форум осъществи, подкрепен от Фонд Култура на Община Варна, по направление „Културно-историческо наследство“, проект/проучване „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“.
Стремежът беше да се продължи, а в някои случаи да се започне документиране на сгради по българското Черноморие от 30-те и 40-те години, проектирани и изграждани в духа на школата Баухаус.
Работата по този проект датира отпреди няколко години. Съвсем очевидно е, че в рамките на няколко месеца не е възможно да се представи проучване на архитектурни реализации от 30-те и 40-те години. Доц. д-р арх. Станчо Веков и арх. Велин Нейчев имат определен принос в представяне на обекти съответно от Варна и Балчик, тъй като са работили по тематиката назад във времето.
Проектът привлече и млади колеги като Мина Георгиева с проучвания за Бургас, д-р арх. Анета Василева, д-р арх. Христо Топчиев, д-р арх. Йордан Любенов, арх. Марта Виденова, арх. Радост Кръстева. В процеса на работата доц. Веков покани български участник в работилниците на Баухаус в Десау – варненския архитект Стефан Петров.
Имахме и подкрепата на изявени в областта на опазването на наследството и териториалното развитие колеги като проф. д.а.н. Тодор Кръстев, експерт на ЮНЕСКО, проф. д-р арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на НЦТР, София.
В резултат създадохме изложба и издадохме двуезична книга (български/английски) „Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Книгата вече е притежание на колеги от Германия (Берлин – Юрген Майер), Сърбия (Белград – Миланка Бъркович), Румъния (Букурещ – Милица Сион), САЩ (Атланта – Мира Фишер).
PR на събитията, журналист и литературен критик Виолета Тончева, изгради ефективна система на разгласяване на събитията, написа прессъобщения, създаде страница във Фейсбук, изяви се и като фоторепортер, написа статии, част от които вече са публикувани.
Важно съпътстващо събитие беше поканата, осъществена заедно с Гл. архитект Виктор Бузев на световно известния архитект Юрген Майер. Той изнесе лекция в Пленарната зала на Община Варна и участва в Кръгла маса „Градските пространства на Варна“. Лекцията върху проектите и реализациите на арх. Юрген Майер по цял свят – от Ню Йорк, из Европа и до Грузия, беше със свободен достъп и освен професионалисти и студенти публика бяха и други представители на обществеността. Активността при задаване на въпроси към проф. Майер беше показателна за интереса към неговата стойностна архитектурна практика и философията на подхода му при решаване на актуални задачи.
Концентрацията на няколко събития във Варна създаде усещане за мащабно честване на 100 години от създаване на Школата Баухаус.
Продължение на подготвената изложба и представяне на книгата беше събитие и в Бургас. В зала „Георти Баев“ на Морското казино на 14 юни 2019 г. Гл. арх. Виктор Бузев откри изложбата, а проф. Росица Никифорова и арх. Мина Георгиева представиха книгата пред бургаската публика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.