„Украински дневник“ благотворителна изложба в Дом на архитекта, Варна

проф. д-р арх. Росица Никифорова, май 2022

Слушах наистина високо уважавания от мен визуален артист Теодор Ушев в предаването „Денят“ на Веселин Дремджиев на 9 май 2022 г. Споделям позицията му за войната в Украйна, но не съм сигурна в оценката му за мълчанието на българските интелектуалци по тази тема.

Поне едно регионално и в голяма степен скромно събитие опровергава версията за мълчанието. „Украински дневник“ на доц. д-р арх. Станчо Веков е благотворителна графична изложба в подкрепа на бежанците от Украйна.

Доц. Веков е автор на единствения в България Мемориал на украинските войни, загинали за свободата ни. Паметникът е издигнат в Морската градина на Варна през 2006 г. с подкрепата на Генералния консул на Генералното консулство на Украйна във Варна в периода 2002–2006 г. Н. Пр. Олег Барановски – Почетен гражданин на Варна, както и на Вицеконсула, Н. Пр. Василий Кирилич.

Ето описанието на автора на изложбата: „По време на пребиваването ми в Украйна от 27 март до 6 април 1977 г. направих няколко десетки графични рисунки – един своеобразен Украински дневник, запечатал моите лични впечатления от срещата с архитектурата, историята, природата и хората на тази прекрасна, братска страна. Творбите не са показвани пред публика, с изключение на Църквата Св. Андрей, Камбанарията на манастира Св. София и Киево-Печорсктата лавра в Киев.

Изложбата „Украински дневник“ включва 31 графични рисунки, създадени по време на самото пътуване in situ, в непосредствен контакт с изобразявания обект. Рисунките са изпълнени с китайски туш, направо от тубата, вместо с перо, върху картон и нетъкан текстил, без предварителни наброски с молив, което предава вълнението на момента. Тематиката на експозицията обхваща природата, архитектурните паметници и историческите обекти, свързани с Втората световна война, която като някакъв зловещ сън се повтаря в XXI век.“
Да се заровиш в старите си папки със забравени графики, създадени през миналия век, е последица от размисъл за съдбата на конкретни колеги от университетите на Киев, Харков, Лвов, Днипропетровск и Одеса. От 2012 до 2016 г. като представители на ВСУ „Черноризец Храбър“ с доц. Веков работихме по TEMPUS – европейските образователни проекти SEHUD и SEHSI. От Европа участваха още университетите от Кеймбридж, Милано, Сарагоса, Лион, Гуарда, Виена, Ферара, Атина, Орлеан, Любляна. От украинска страна участваше и Крим, който през 2014 г. тихо, без война, напусна международните проекти.

Така ярко беше участието на украинските университетски преподаватели, че контактите ни не приключиха с края на проектите. В първите дни на войната веднага се свързахме. Вече две жилища на колегите проф. д-р арх. Александър Буряк и доц. Наталия Турлакова от Харков бяха разрушени от руски ракети. Започна емигрирането. Доктор на науките по иновативни технологии Татяна Сергеева и д-р инж. Володимир Йена също от Харков вече са в Любляна, където получиха не само подслон, но и работа в университета. Доц. д-р арх. Юрий Джигиль от Институт по Архитектура на Политехническия университет, Лвов води лекции на своите украински студенти онлайн от дома на приятели от Вроцлав, Полша. И още емигрантски съдби.

Възхитително е, че вече мислят за възстановяването на Украйна. Ето какво ми написа Татяна Сергеева на 17 март 2022 г.: „Имам идея за общия ни проектантски екип. Когато този кошмар свърши, ще бъде необходим абсолютно нов подход за възстановяване на такива градове като Харьков, Мариуполь, Херсон, Суммы. Не просто възстановяване, това трябва задължително да е нова концепция, отчитаща и наследството, и паметта, и виждане за бъдещето, което може да бъде по-добро и по-разумно от това, което сме загубили. Това може да бъде призив за нашите архитекти, тъй като много от подходите поради тоталното унищожение на жилищния фонд престанаха да съществуват. Иска ми се да се надявам, че ще ни се удаде да се възродим.“
Изложбата „Украински дневник“, подкрепена от САБ-Варна и КАБ-Варна се откри на 4 май 2022 г. от Генералния консул на Консулството на Украйна във Варна в периода 2002– 2006 г. Н. Пр. Олег Барановски – Почетен гражданин на Варна, с участието на Областния управител на Варна Благомир Коцев и отец Василий Шаган, председател на настоятелството на храма “Св. Николай”, Варна.

Изложбата ще продължи до 31 май 2022 г. Вече има откупени графики, а средствата постъпват в ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА, БЪЛГАРСКИ ДАРИТЕЛСКИ ФОРУМ
IBAN: BG20RZBB91551061039450 BIC: RZBBBGSF РAЙФАЗЕН БАНК

Едно мнение за “„Украински дневник“ благотворителна изложба в Дом на архитекта, Варна

  1. Поздравления за изложбата и гражданската позиция! Ще ми се да вярвам, че в България има повече такива хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.