М!КА – бална рокля, морска вълна или рибарска мрежа

Дизайнерската чешмичка M!KA разхлажда варненци.

Първата в България “Работилница за дигитално моделиране и производство в архитектурата АРХ+” завърши своето пето поредно издание с дизайнерска, параметрично моделирана и дигитално произведена чешмичка, с елегантното име M!KA.

Проектът, спечелил субсидия от Фонд Култура на Община Варна, е част от дейността на НПО „Варна Дизайн Форум”, с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова. Най-напред участниците в работилницата от ВСУ “Черноризец Храбър” и УАСГ проследиха с интерес лекцията на специалния гост, арх. Томаш Старчевски от Zaha Hadid Architects. Те обсъдиха различни теми, свързани с дизайна на градската среда както с него, така и в онлайн връзка с останалите лектори – арх. Ясек Маркушиевич от Warsaw University of Technology, арх. Леонидас Патеракис от University of Venice и доц. д-р арх. Орлин Давчев от УАСГ.

По традиция, семинарът завърши с производството в реален мащаб 1:1 на моделирания по време на работилницата елемент от градския дизайн. След Червената пейка на входа на Морската градина през миналата година, сега Варна Дизайн Форум поднася на варненци нов елемент от градската среда – дизайнерската чешмичка M!KA. С тегло от близо 200 кг, излята от специален бетон, монтирана в близост до шадраваните пред общината, тя събра за броени часове стотици жадни почитатели. Уникалният й силует, изготвен изцяло компютърно с прецизен детайл, вече се превърна в нова градска атракция. Любопитни са асоциациите, с които варненци свързват М!КА – някои я оприличават на бална рокля, други на морска вълна, трети на рибарска мрежа.

Разработката за пореден път доказва, че иновативните начини за моделиране интригуват публиката и обогатяват дизайна на околната среда, убедени са инициаторите за създаването на работилницата арх. Христо Топчиев (Топчиев Архитекти) и арх. Емил Бурулянов (Decor Design Архитекти Бурулянови), както и асистентите им арх. Йоана Атанасова и арх. Иван Палазов. На 31 юли от 16 часа, те ще връчат сертификатите на участниците в тазгодишната “Работилница за дигитално моделиране и производство в архитектурата Работилница АРХ+“. Място на събитието – М!КА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.