Чешмата М!КА

На 31.07.2015 г. във Варна чешмата М!КА беше официално открита. В събитието взеха участие студентите-създатели на дизайна и изпълнението на чешмата, както и Заместник Областният управител Цветомир Петров, Главният архитект Виктор Бузев и Деян Дичев, представител на канцеларията на Кмета на Варна – отдел протокол и международно сътрудничество.
Проф. д-р арх. Росица Никифорова, председател на Варна Дизайн Форум, отбеляза три важни аспекта на постигнатото: утвърждаване на традицията на “Работилница за дигитално моделиране и производство в архитектурата АРХ+”, успешна екипна работа на всички етапи – от творческия замисъл, през параметричното извеждане на формата до изпълнението ѝ в материал и уважението към водата като природен ресурс.
Арх. Бузев изрази от името на Община Варна задоволство от новия градивен резултат на АРХ+. Той отчете самоотвержеността, професионалното отношение на студентите и младите архитекти към темите на градския дизайн и заяви готовност да ги подкрепя и занапред.
Г-н Цветомир Петров беше възхитен от идеята и нейната реализация и говори върху темата за водата като силно свързана с българската традиция да се градят чешми.
След подкрепата на фонд Култура на Община Варна, след наистина сериозната работа на участниците в уъркшопа, под ръководство на специалисти от международна величина (с лекциите във Варна на арх. Томаш Старчевски от Zaha Hadid Architects, в онлайн връзка с останалите лектори – арх. Ясек Маркушиевич от Warsaw University of Technology, арх. Леонидас Патеракис от University of Venice и доц. д-р арх. Орлин Давчев от УАСГ) и при ентусиазираната работа на двамата възпитаници на IAАС, Барселона и създатели на АРХ+ архитектите Христо Топчиев и Емил Бурулянов, се доказва че е възможно да се променя с реални резултати в съвременна посока обликът на градската среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.