Варна Дизайн Форум работи за каузата „Варна – Световна Столица на Дизайна“

Варна Дизайн Форум, неправителствена организация с нестопанска цел за обществена полза, осъществявана от практикуващи дизайнери, архитекти, преподаватели и студенти, журналисти, юристи, дейци на културата, подкрепя с реални действия кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019, лансирайки още по- амбициозната идея Варна да стане Световна Столица на Дизайна.

В края на юли тази година ВДФ стана главен организатор на архитектурно-дизайнерската работилница „АРХ+“ за дигитално иновативно обучение и създаването на реален продукт – дизайнерска пейка за градска среда. Създателите ѝ я нарекоха кратко “RENCH” (Red bENCH) и я дариха на Варна за традиционния празник на града 15 август 2014 г.

Органичната форма на пейката е поклон към великия дизайнер – природата и отразява съвременно отношение към удобството на ползване. Създадена е чрез изцяло дигитални иновативни средства. Това е дигитално проектирана форма, реализирана чрез създаден специално за нея бетон, оцветен в червено и отлят в дигитално генериран кофраж, изработен на компютютърно управляеми (CNC) машини.

Работилницата се осъществява и пряко ръководи от дипломиралите в IAAC – Барселона архитекти Христо Топчиев и Емил Бурулянов, които са основни лектори и преподаватели в семинарната част на събитието. В тазгодишното издание участват студенти от ВСУ “Ч.Храбър” – Варна, ВСУ “Л. Каравелов“ – София, УАСГ – София, ТУ-Варна, TU-Graz – Австрия, Coventry University – Англия, а асистенти са бивши вече студенти, участвали в предходни издания на работилницата – архитектите Йоана Атанасова, Иван Палазов и Димитър Кьосев.

В инициативата за създаване на първия в страната иновативно създаден дизайнерски продукт са включени и управители на различни фирми, помогнали със: средства (Ивайло Петков/Строй-Спед), зала за провеждане на събитието (Тошко Гяуров/Фестивален и Конгресен Център – Варна) и специално произведения за пейката бетон (инж. Георги Иванов/Девня Трейд).

В “АРХ+” се включи и главният архитект на Община Варна – арх. Виктор Бузев, който при закриване на събитието връчи сертификатите за участие на студентите, осигури специално място в Морската градина на Варна за пейката и увери екипа в готовност за съдействие в експерименталната дейност.

Варна Дизайн Форум постави началото на поредица от инициативи за усъвършенстване на градската и природна среда на Варна и региона, давайки си сметка за изключителните им дадености и разчитайки на обществена и институционална подкрепа в стремежа към достигане на високите критерии за титлата „Световна Столица на Дизайна“.