Архитектурна работилница по параметричен дизайн и сложно моделиране АРХ+201.7

Архитектурната Работилница АРХ+ проведе своето 7мо поредно издание в дните от 21ви до 26ти септември 2017г. Варна Дизайн Форум изнася тази активност за втори път в гостоприемния Бургас.

Семинарът включваше 5-дневна интензивна програма на обучение, като беше разделен в три части – модул за начинаещи, модул за напреднали и практическа работа на терен. През тази година работилницата посетиха 12 участници, като освен от различни български и чуждестранни университети за първи път имаше участник, който не е от български произход и пътува специално от Амстердам за събитието.

С това издание общият брой на обучените участници надхвърля 170. Студентите бяха млади завършили професионалисти – архитекти и ландшафтни архитекти и учащи се до 33 годишна възраст, някои от тях членове на КАБ Бургас и КАБ Варна, други бяха студенти от Нов Български Университет, УАСГ и Университета на Лестър. Палитрата от участници беше много пъстра, а новосъздаденият колектив даде впечатляващи резултати.

По време на семинарната част, в която Лектори бяха арх. Христо Топчиев и арх. Емил Бурулянов, а асистенти – арх. Йоана Топчиева и арх. Иван Палазов, се дискутираха различни теми свързани с взаимовръзките проектиране-производство и преминаването от дигитално моделиране към продуктов дизайн.

Основен гост-лектор през тази година беше впечатляващият арх. Октавиан Георгиу от Foster+Partners. Той работи в специализираната група за моделиране и има съществен принос в  спечелен конкурс, проведен от централата на NASA в Съединените Щати. Този проект на бюрото планира 3D принтиране на цяло селище на планетата Марс. Марсианският проект прибавя важен професионален опит за арх. Георгиу.

Участвайки в програмата на работилницата АРХ+201.7 окато преподавател, арх. Октавиан Георгиу направи и публична лекция пред над 50 човека от Камарата на Архитектите – Регионална Колегия Бургас, като на нея представи, както работата си във Foster+Partners, така и свои разработки за автономни автомобили и иновативна градска мобилност.

Гост-лектор беше и доц. д-р арх. Орлин Давчев, зам. декан на АФ към УАСГ. На третия ден на работилницата той представи, както параметрични разработки на свои студенти, така и цялостни концепции за кинетичната архитектура и автоматизираните сградни елементи. Примерите включваха работата на всички големи студия в световен мащаб – примери, които доказват с голяма тежест абсолютната доминация на параметричния дизайн, що се касае до сградна автоматизация и сложна структурна комбинаторика.

Семинарната част приключи със студентските разработки по предварително поставена тема за реализиране на нов тип мебел, която да бъде изпълнена на място от всички участващи. Опитите им, както и финалната намеса на лекторите, доведоха до уникална симбиоза между диван и акупунктура, наименован левитиращия хамак “piXel”. Той беше изграден от 434 елемента, всеки от които включваше дървена и текстилна част, подредени параметрично, за да образуват повърхнина с изгледа на ДНК структурата – здрава и едновременно удобна ергономична мебел, която побира от 2 до 4 човека в различни пози.

Трудът на новосъздадения разноцветен колектив беше неочаквано, но заслужено увенчан с награда АрхиМаг за „Експериментална Архитектура“ на ежегодната изложба на Бургаските архитекти – АрхиМория 2017 през месец ноемри и даде нов тласък на работилницата да се развива и да постига нови върхове.

Емил Бурулянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.