Дизайн на малка форма в градска среда: трудната задача

С изненадващо голямо участие и много качествени проекти на 15 август 2016 г. приключи „Effix Pavilion в Морската градина на Варна“ – международният конкурс за млади архитекти и студенти, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

Резултатът от добрата съвместна работа на организаторите, както и интернационалният състав на журито, допринесоха за повишаване на доверието към конкурса и участието на 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Българските участници бяха 21, участниците от Индия – 5, от Обединеното кралство – 5, Италия – 4, Иран – 4, Русия – 4, Румъния – 3, Украйна – 3, Грузия – 3, Филипини – 3,  Хонг Конг – 3, Индонезия – 3, Етиопия – 3, САЩ – 3, Швеция – 2, Испания -2, Унгария – 2, Китай – 2, Колумбия – 2, Япония – 2, Перу – 2. Проекти предадоха също и екипи от Германия, Гърция, Франция, Беларус, Косово, Полша, Ливан, Египет, Канада, Мексико, Пуерто Рико, Боливия и Венецуела. В този аспект конкурсът имаше сериозен успех. Коментарите на страниците на конкурса бяха изцяло положителни. Имаше благодарности за шанса млади архитекти чрез конкурса да научат много по темата – „този голям океан“ (Yassaman Abzade).

Първа награда, George King,  Catherine Booth, Великобритания

Второ място, Yusuke Kinoshita, Daisuke Sekine , Франция

Второ място, Десислава Парлапанска, България

Конкурсът даде свой отговор на съвременното разбиране за формата, на профила на създателите ѝ, на общественото отношение към тематиката – имаше и награда на публиката.

Анонимният конкурс беше насочен към архитекти на възраст до 35 години и студенти. Първоначалните намерения бяха да се постави дори още по-нисък праг за възраст – 29 години. Конкурсът потвърди класическата зависимост на резултатите от натрупания професионален опит.

Коментирайки това рестриктивно условие, поставено от обявителите на конкурса, всъщност поясняваме едно от важните ни намерения за конкурса – да бъде открита възможност за изява на най-младите в професията. Известно е, че при условията на криза в световен мащаб, намирането на работа, усъвършенстването в практически задачи, попадането на стимулиращи въображението теми, са все по-убягващи обстоятелства за начинаещите професионалисти. Тази подкрепа беше първата специфична цел на конкурса.

Диплом отличие, Ali Tabatabaie Ghomi and Maral Hashemian, Iran

Диплом отличие, Luis Arsecio Tobon Sanchez, Колумбия

Диплом отличие, Natalija Boljsakov, Jennifer Ponce Pena, Daniela Arenas Jauregui, Перу

Награда на публиката, Gianluca Santosuosso and Jessica Lai, Великобритания

Същността на поставената задача има наистина „океански“ измерения. Принципната трудност се очертава от съчетанието на няколко важни изисквания. Да се създаде едновременно функционална и уникална по въздействие форма. Да се постигне модулност. Да се използва бетонов материал, създаден в лабораториите за иновативни технологии на Девня Цимент АД. Материалът като важен формообразуващ фактор трябва да се приложи в контекста на Морската градина на Варна. Приложението   на иновативен и все още непознат материал беше втората специфична цел на състезанието.

Диплом отличие, Ирина Русанова, България

Диплом отличие, Цвета Недялкова, Рая Даскалова, България

Третата специфична цел беше през приноса към градската среда на Варна (основен стремеж на Варна Дизайн Форум) да се постигне обогатяване на формообразуването в глобален план. За това постижение говорят много ярко избраните от журито премирани проекти и поощрителните награди.

Росица Никифорова, ХристоТопчиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.